5 gode råd til at få en god juleferie

Skal du rydde bunkerne på skrivebordet, inden du går på ferie, og skal du tjekke mails i løbet af julen? Hvad forventer din familie af dig? Juleferien kan være et hajfyldt farvand, hvis du ikke har forberedt dig og fået forventningsafstemt med både din arbejdsplads og familie. Få her fem råd om, hvordan du får en god og fredelig jul. 

 

December måned er for de fleste familier en travl måned, pakket med julearrangementer, og en arbejdsmåned der er afkortet. De fleste af os har glædet sig længe til julen, og måske særligt børnene, så forventningerne er høje. Det kan være svært for alle parter at leve op til. Ikke mindst for dig som måske ikke kan holde helt fri fra arbejdet, eller som har måtte skrue op for arbejdet for at rydde skrivebordet inden jul.

Her er fem råd, der får dig godt igennem juleferien, så den bliver afslappende og en nydelse for dig og din familie, så du kan møde velrestitueret og fuld af energi tilbage på arbejdet efter nytår.

 

1. Gear ned og lad bunkerne på skrivebordet ligge

For mange mennesker går den sidste uges tid op til ferien med at afslutte sager og rydde bunkerne på skrivebordet. Mange knokler som afsindige, fordi de tror, at det er nødvendigt for at kunne slappe af i ferien. Resultatet bliver, at de starter ferien topstressede, og måske endda bliver syge de første dage af ferien. De risikerer derfor ikke at få den hvile og restitution som deres krop har brug for.

Det er en langt bedre strategi, at du i god tid inden ferien, prioriterer opgaverne og laver aftaler med dine medarbejdere, kollegaer eller chef om, hvornår du kigger på eller afslutter opgaverne – efter ferien. Når du har lavet aftaler, to-do-lister og deadlines, vil det have den samme mentale effekt, som hvis skrivebordet var ryddet. Og husk, at de fleste alligevel holder ferie nogenlunde samtidig med dig. På den måde kan du få ro på allerede i ugen op til ferien.

 

2. Lav regler for mail og telefon i ferien

Der er mange holdninger til, hvordan man bør forholde sig til telefonopkald og mails i sin ferie. Nogle læser ikke mails eller svarer telefoner. Andre kan godt lide at få ryddet indbakken jævnligt, så de ikke kommer tilbage til flere hundrede mails. Det er ikke nødvendigvis belastende at tage 15-20 min. om morgenen med en god kop kaffe inden resten af familien er stået op.

Der er ikke bevis for, at den ene regel er bedre end den anden. Det vigtige er, at du selv sætter en ramme for telefonopkald og mails, der ikke stresser dig og din familie. Hvis ikke du sætter en ramme, ender du ofte med at tjekke mails eller tage telefoner i tide og utide til irritation for både dig selv og dine omgivelser.

Sæt derfor den ramme, der giver dig og din familie mest mulig ro, og sæt den inden din ferie. Husk også at inddrage din familie, så de er indforståede og kan hjælpe dig tilbage på sporet igen, hvis den skrider.

 

3. Forventningsafstem med kollegaer og chefer

Det er vigtigt, at du og din chef har forventningsafstemt hvilke opgaver, du tager dig af i løbet af ferien, og hvilke der kan vente. Det samme gælder dine kollegaer, der skal vide hvornår, hvis overhovedet, de kan fange dig på mail. De skal også vide, hvilke sager du har brug for at blive informeret om, og hvilke du forventer, at de selv kan tage sig af.

 

4. Forventningsafstem med familien

I familien er der ofte også forskellige forventninger til ferien eller til hinandens nærvær. Det er derfor ikke nok, at I har aftalt at holde fri hele eller dele af julen. Så ferieplanlægningen er vigtig. Sørg for at forventningsafstemme jeres forventninger i god tid, inden juleferien starter, så I altid kan falde tilbage på jeres aftaler for ferien, hvis noget smutter. Hermed undgår I mange små irritationsmomenter, ligesom I undgår at små ting vokser sig store.

 

5. Lav de ting som du og din familie holder mest af

Fokus på ressourcer og livsglæde skaber optimale betingelser for en god jul. Du bruger din energi, livsglæde og –lyst bedst, når du laver ting alene eller sammen med din familie, som du nyder. For mange bliver ferien desværre en gentagelse af dagligdagens trummerum, hvor man går mere op i praktik og pligtydelser, som man ellers ikke har nået. Drop ”samvittigheds” projekterne som at ordne i huset, og sørg i stedet for at nyde samvær med dine nærmeste. Tag alle de gode oplevelser du kan få.

 

Rigtig god jul og godt nytår!

 

 

 Af Jesper Peter Rasmussen, december 2018.

Stressambassadøren er associeret partner med HUMANsupport