Åndedrættet – Det kan mere end du tror

Åndedrættet – Det kan mere end du tror

Noget af det der er så fantastisk ved åndedrættet er at vi altid har det ved os. Åndedrættet har en del healende effekter, det ilter vores blod, det regulerer vores centralnervesystem, det kan afstresse os hvis vi bruger det rigtigt, og udover at være en forudsætning for vores liv, er det stadig en af vores gratis glæder i livet. Vi har altid muligheden for at trække vejret når vi har allermest behov for det.

Når der er ubalance i vores liv, sender vores organisme altid signaler til os, hvor åndedrættet kan medvirke til at forstærke disse signaler, så vi ikke overhører dem. Signalerne kan vi mærke kropsligt ved mave- eller hovedpine, rygsmerter, indre uro, søvnbesvær og lignende. Men det kan også være ukonstruktive, irrationelle og tilbagevendende bekymringer, skrækfantasier og andre negative forestillinger.

I en fortravlet hverdag har vi ofte tendens til ikke at stoppe op, trække vejret og mærke efter, hvad vores organisme forsøger at fortælle os, hvilket kan medføre, at symptomerne bliver værre og dermed ofte uoverskuelige at tage hånd om.

Nærværstræning, åndedrætstræning, meditation, mindfulness og yoga er stærke og virkningsfulde værktøjer. I en travl hverdag kan disse redskaber styrke vores indre oplevelse af os selv, og hjælpe os til at være bedre til stede i nuet. Med nærværs- og åndedrætstræning kan vi skabe en anden ro og forbindelse til os selv samtidig med, at undersøgelser viser, at meditation og nærværstræning styrker og udvikler vores hjerne og regulerer vores centralnervesystem, så vi bliver i stand til at tænke mere klart, fokusere og huske bedre.

En enkel åndedrætsøvelse du kan lave for at mærke efter på hvor i kroppen du trækker vejret kommer her:

Læg dig fladt på ryggen med venstre hånd placeret på dit bryst, og din højre hånd placeret lige under navlen.

  • Start med at have opmærksomhed på hvor og hvordan du trækker vejret uden at gøre noget særligt med dit åndedræt.
  • Hvis begge hænder bevæger sig er dit åndedræt balanceret, i modsætning til hvis kun din hånd der er placeret på brystet bevæger sig.
  • Træk dernæst vejret ind mens du tæller til 5, og skubber maven op/laver ballonmave for at give mere plads til at den nederste del af lungerne fyldes med luft.
  • Hold vejret mens du igen tæller til 5.
  • Nu puster du langsomt ud, mens du igen tæller til 5 og lader hænderne på maven sænke sig/gør maven helt flad.
  • Gentag øvelsen i min. 5 min.
  • Når du bliver fortrolig med øvelsen, kan du gentage den mindst 2-3 gange 5 minutter dagligt.


  • Stressambassadøren er associeret partner med HUMANsupport